Radionica CSSU-a “Revizija i otpis knjižnične građe” u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec

Ovogodišnja druga radionica iz programa Knjižničarskog društva Međimurske županije koji financijski omogućavaju i podupiru Grad Čakovec i Međimurska županija održala se u utorak, 9. listopada.

Radionica Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara “Revizija i otpis knjižnične građe u visokoškolskim, znanstvenim i specijalnim knjižnicama” predavačice dr. sc. Zagorke Majstorović, knjižničarske savjetnice, se bavi pravnim propisima te značajem revizije u poslovanju knjižnice. Predavačica se u svom radu bavi i pitanjima otpisa i inventure.

Iako je naziv predavanja i radionice vrlo specifičan tj. odnosi se konkretno na visokoškolske, znanstvene i specijalne knjižnice, on je varljiv, jer je radionica – kao i sam zakonski okvir revizije – namijenjena upravo svim knjižničarima iz svih vrsta knjižnica i nijedan drugi program CSSU-a se ne bavi tom problematikom. Naime, sve knjižnice moraju poštovati Zakon o knjižnicama, Pravilnik o reviziji i otpisu knjižnične građe i Pravilnik o matičnoj djelatnosti knjižnica u Republici Hrvatskoj, a oni ne razlikuju vrste knjižnica već propisuju općenita pravila.

Polaznice su na radionici upoznate sa značenjem revizije u poslovanju knjižnice. Prošlo se kroz teme primjena Zakona o knjižnicama i Pravilnika o reviziji i otpisu knjižnične građe, obveze provođenja revizije knjižnične građe prema Pravilniku, postupka revizije i otpisa knjižnične građe, zapisnika o reviziji, kriterija za otpis knjižnične građe, zapisnika o otpisu i popis prijedloga za otpis, postupanja s otpisanom knjižničnom građom i utvrđivanja knjigovodstvene vrijednosti otpisane knjižnične građe. Prisustvovalo je jedanaest članica Društva i drugih.

Sudionice su dobile korisne i nadasve praktične informacije bitne za rad, što utječe na fond građe i time na informiranost korisnika. Također, predavačicu su direktno i konkretno pitale za stručni savjet i dobile iznimno korisne odgovore na svoja goruća pitanja. U živoj raspravi dotaknulo se mnogih različitih problema na koje knjižničarke nailaze, a na svaki praktični problem predavačica je dala iznimno zadovoljavajući i domišljat odgovor tj. savjet i moguće rješenje problema.

Znanja i uvid u dobru i lošu praksu na koje je predavačica ukazala su polaznicama omogućile nastavak dobrog i mogućnost boljeg rada u svojim poslovima, a koji se ne mogu niti zakonski niti praktično odvijati bez revizije, otpisa i inventure a da ne utječu direktno na korisnike i njihov rad.

Pozivamo ubuduće sve zainteresirane da prate i budu slobodni doći na daljnje radionice i nadamo se da će, kao i dosad, Grad Čakovec, a odnedavno i Međimurska županija podržavati rad Društva i ciljeve koje Društvo svojim aktivnostima promiče.

Natalija Hrženjak Šopar
Predsjednica Knjižničarskog društva Međimurske županije