Je li polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenike poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima samo priredba?

Dovoljno je pogledati wikipediju, da se ne detaljizira i razvidno je da je Dan državnosti Hrvatske praznik koji se održava u Hrvatskoj svakog 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora u SR Hrvatskoj 1990. godine. Dan državnosti je državni praznik, te je stoga neradni dan.

Zbor narodne garde kao hrvatska vojna formacija pod zapovjedništvom hrvatskog ministarstva obrane je djelovala između svibnja i listopada 1991. godine kao de facto vojska Republike Hrvatske. Iz Zbora narodne garde 3. studenoga 1991. godine razvile su se Oružane snage RH.

Domovinskom je ratu prethodila pobuna dijela srpskoga pučanstva u Hrvatskoj – tzv. balvan revolucija – koja je izbila 17. kolovoza 1990. i zbog koje su se na više strana dogodili manji oružani incidenti.  Razvidno je da  Dan državnosti Hrvatske sjećanje na događaj čak prije “balvan revolucije”.  U posve ilegalnoj akciji masovnog dijeljenja vojnog naoružanja i opreme civilima provedenoj početkom 1991. godine – JNA je naoružavala etničke Srbe u Hrvatskoj, nastojeći onemogućiti legalnim hrvatskim vlastima da kontroliraju područja na kojima bi srpski ekstremisti podizali barikade i organizirali paralelni sustav vlasti. Oružani sukobi počeli su u travnju 1991. uz postupno očitovanje naklonjenosti JNA srpskim pobunjenicima, koji su zauzimali selo po selo i gradić po gradić u područjima koja su bila u većoj ili manjoj mjeri nastanjena etničkim Srbima. Od kolovoza 1991. ti su sukobi prerasli u izravnu agresiju iz Srbije, kojom se nastojalo učvrstiti i proširiti područje koje su lokalne snage sastavljene od pobunjenih Srba potpomognutih od JNA uspjele osvojiti vojnim djelovanjima manjeg intenziteta. Naposljetku je Hrvatska pružila dovoljno snažan i uporan otpor agresiji te su uspostavljene čvrste linije bojišta. Daljnji tijek Domovinskog rata je poznat.

Od kuda onda “tradicija” da se za Dan državnosti polažu vijenci i pale svijeće na spomenicima poginulim braniteljima, da se pozivaju braniteljske udruge da pale svijeće na spomenicima hrvatskih branitelja?

Postavlja se pitanje je li to zlouporaba branitelja (poginulih, umrlih i nestalih) da bi pojedinci bili viđeni, jer počast Domovini je nešto sasvim drugo. Počast Domovini se daje organiziranim slavljima, manifestacijama, koncertima, druženjima građana, i sl …….. na ne paljenjem sviće. Sjećanje na poginule, umrle i nestale branitelje DA, ali postoje prigode za to! Postoje državni i regionalni praznici i spomendani kada iskazujemo zahvalnost svojim poginulim suborcima, a sjećanje na njih je kod branitelja svakodnevna. Heroji se ne zaboravljaju !

Je li paljenje svijeća simbolika propasti Republike Hrvatske (to neki sanjaju i žele) ?, ali nije, radi se o potpunoj neinformiranosti i neznanju organizatora polaganja vijenaca i paljenja svijeća na braniteljske spomenike za Dan državnosti.

I kad vijest glasi “Svečano je obilježen Dan državnosti paljenjem svijeće!” onda je zaista zabrinjavajuća informiranost hrvatskih građana, a i pojam svečanosti iz hrvatskoga rječnika se definira kao  (HJP) “Priredba posvećena važnom događaju, kojom se što slavi uz određene ceremonije” .  Iz te definicije ispada da je današnje polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenike poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima bila “priredba”. E pa ……………

Neka vječno živi jedina nam Domovina Hrvatska!

Piše: Ratnik svjetlosti