Čuvajte se Čeha – kako su na prezentaciji u ugostiteljskom objektu prevarili bračni par u Murskom Središću

Već smo naučeni na razno razne prezentacije, od onih kućnih pa do onih koje se odvijaju u javnim prostorima, najčešće ugostiteljskim objektima, a čiji cilj je prodati određeni proizvod ili pak kako ćemo vidjeti iz sljedećeg, prevariti kupca.

Danas nam se obratio gospodin koji sa svojim imenom ne želi još izaći u javnost te nam opisao prezentaciju koja je bila 06. ožujka u jednom ugostiteljskom objektu u Murskom Središću.

„Na prezentaciji koja je trajala od 16 do 19 sati, a koju su vodili jedan Čeh i njegova asistentica prisustvovalo je 9 bračnih parova među kojima smo bili ja i moja supruga. Nudili su nam neko posuđe te izvodili demonstracije s hranom, bila je kajgana za kušanje, apsolutno nejestiva. Prema nama ponašali su se arogantno, nismo smjeli pisnuti i morali smo ugasiti svoje mobitele. Prezentaciju je vodio Čeh iz Brna, a asistentica je to prevađala. Prvo nam je rekao da su nam došli podijeliti 300.000 kuna putem tombole tako da dobija treći broj odostraga i da nam podijele zlatne vip kartice. To je dobila moja supruga pa su joj rekli da na zlatnoj vip kartici ima 3.750 kuna koje može potrošiti u njihovim dućanima. Kada smo ih pitali gdje su ti dućani nisu nam rekli nego samo da se jedan otvara u Murskom Središću za 20 dana.

Cijena posuđa koje su nudili, a radi se o četiri zdjele, bila je 16.000 kuna, ali ako se odlučimo kupiti daju nam nevjerojatan popust pa ćemo morati platiti samo 8 tisuća kuna. Kupili smo to posuđe, a oni su odmah zahtijevali da platimo karticom. Prvo im je karticu dala moja supruga i otipkala 8.000 kuna no rekli su da je transakcija odbijena. Pokušala je opet i to s 5.000 kuna no i ta transakcija je prema riječima Čeha bila odbijena iako je supruga na kartici imala više od potrebnog iznosa. Tada sam ja izvadio svoju karticu, upisao 8.000 kuna i transakcija je uspješno provedena.

Za ovu kupnju dobili smo „besplatnu“ indukcijsku ploču za koju su rekli da vrijedi 7.500 kuna, da troši 500 wata da bi se kasnije ispostavilo da troši 7 puta više struje to jest 3.500 wata. Također dobili smo dva pekača koja po njihovome vrijede svaki po 5.000 kuna. Sve to kao i posuđe ne vrijedi ni približno njihovim cijenama. Evo upravo takvo koje smo mi kupili nudi se na internetu za 1.500 kuna, valjda ga prodaju do sada prevareni kupci, ali ni to ne mogu prodati.

No, sada dolazi ono najvažnije. Sutradan smo otišli u banku da vidimo transakcije koje smo proveli s karticom i tamo nas je dočekalo veliko iznenađenje. Moj račun je bio 8.000 kuna i to je u redu, no ženin je bio 13.000 kuna. To je iznos za koji su nam rekli da nisu odobrene transakcije (8.000+5.000), a one su uredno provedene. Kako si Česi još nisu stigli prebaciti novac na svoj račun, supruga je odmah stopirala isplatu i tako spriječila da je opljačkaju za 13.000 kuna.

Kako smo postali svjesni da smo žrtve očite prijevare otišli smo na policiju u Varaždin jer spomenuta firma ima sjedište u jednoj kući u Gornjem Kučanu (potpuno je prazna sa samo jednim stolom i dvije stolice i vlasnike nikada ne možete naći) no tamo su nam rekli da nisu nadležni te su nas poslali na policiju u Čakovec. Ni tamo nisu bili nadležni pa nas šalju na policiju u Murskom Središću gdje su nam rekli da nismo prvi kojima se to dogodilo te nas upućuju da se obratimo Udruzi za zaštitu potrošača Međimurske županije što smo mi učinili i o svemu obavijestili njenog predsjednika gospodina Zlatka Polišanskog. Sada čekamo daljnji razvoj situacije, a od ovoga neću nikada odustati, već ću se obratiti nacionalnim medijima i TV kućama, pa ako me žele saslušati biti ću im na raspolaganju, jer želim da čim više ljudi ovo dozna kako sami ne bi došli u takvu situaciju.

I mi smo razgovarali s gospodinom Polišanskim o ovom slučaju i on nam je još rekao da je spomenuti prevareni bračni par dobio  samo rukom ispisani račun i da je ovdje država prevarena za PDV u iznosu većem od 9 tisuća kuna što svako može izračunati jer smo naveli sve cijene. Zato ga čudi i ponašanje policije jer se ovdje radi o kaznenom djelu izbjegavanja plaćanja poreza za što bi oni trebali biti svakako zainteresirani.

(R. Tomanić)