Još jedan poraz Rudara, ovaj put u režiji suca Matije Presečana

Nastavlja se negativna serija Rudara u ovom jesenskom dijelu prvenstva. Na domaćem terenu poraženi su od ekipe Bjelovara  rezultatom 1:3.
Šteta što još jedno izvješće s nogometne utakmice moramo započeti s osobom o kojoj bi se u tim prigodama moralo najmanje govoriti. Radi se glavnom sucu utakmice Matije Presečanu iz Pitomače koji je ovu utakmicu vodio na način kao da je igrač ekipe Bjelovara, a ne osoba koja bi ovdje trebala dijeliti pravdu. No to je za njega nepoznat pojam , ali nam nije jasno kako je onda uopće došao tu gdje je sada u 3. HNL. Sad je pitanje ili ne zna ili svjesno krade? Mi mislimo da je ovo drugo. Ovdje se nije radilo o jednoj pogrešci, pa da kažemo desi se, već se radilo o opetovanom suđenju na štetu Rudara, naročito u drugom dijelu utakmice kada je Rudar postao opasan takmac za ekipu Bjelovara.
A sve je započelo kada je Rudar smanjio vodstvo od gostiju od 0:2, na 1:2 i znatno podignuo svoju agresivnost te počeo opasno prijetiti vrataru gostiju Gavranoviću.
Prvo u 77. minuti ne sudi klasičan kazneni udarac za ekipu Rudara, kada je Škvorc smirio loptu unutar kaznenog prostora i pripremao se za udarac na gol, s leđa ga s dvije ruke ruši gostujući igrač no Presečan koji je nekoliko metara udaljen od mjesta prekršaja samo pokazuje da se igra nastavi.
Nekoliko minuta kasnije slijedi slobodan udarac za Rudar, te nakon što je vidio koliko je opasan taj udarac za vrijeme leta lopte prema vratima gostiju ispod same grede, svira indirektan udarac jer je navodno jedan od igrača Rudara bio preblizu živom zidu. No on prije samog izvođenja nije ni upozorio igrača da se makne, niti je ovaj na bilo koji način utjecao na izvođenje slobodnog udarca. Da nije tragično bilo bi smiješno.
Treći gol gostiju posebna je priča. Na ispucanu loptu skaču domaći stoper Belaj i gostujući igrač, domaći igrač pada jako neugodno na leđa i ostaje ležati, sudac ne prekida igru iako je pad ukazivao da je moglo doći do teške ozljede, nego pušta igru, a gostujući igrači nisu čuli za fair-play i izbacivanju lopte van igrališta nego mirno završavaju akciju postižući treći gol.


Sve to izazvalo je veliki revolt ono malo domaćeg gledateljstva, pa su se na račun suca mogli čuti vrlo neugodni povici. Sreća što je ovoj utakmici zbog pandemije prisustvovao mali broj gledatelja, jer ne znamo kako bi sve to završilo da je bio pun broj gledatelja.
Nekoliko riječi i o delegatu utakmice Davoru Ptičeku. Interesantno je da u svoj zapisnik nije unio ni jednu spornu situaciju, niti najavio nikakve dodatne izvještaje, ali je važno da je vidio i čuo neprimjerno vikanje nekog domaćeg gledaoca, vjerojatno ih on sve osobno poznaje pa zna tko je čiji navijač. Već smo rekli da su delegati na ovim utakmicama nužno zlo ništa važno ne vide ni ne čuju, ali kada treba puniti kasu saveza onda sve vide i čuju. Pa tako je najlakše dođeš, odsjediš dva sata napišeš da je sve bilo ok, drugi ti napiše zapisnik, vidiš i čuješ što hoćeš pobereš lovu i odeš doma.


U nogometu sam pet desetljeća vidio sam svašta i kao igrač, i kao funkcioner, i kao osoba koja radi na stadionu, ali ovako perfidno i bezobrazno ponašanje jednog suca već dugo nisam.
I što sada?
Ništa!!!
Rudar će vjerojatno biti novčano kažnjen zbog gledatelja i redara, a svi oni će i dalje uživati na račun klubova, jer uvijek će se naći neki drugi Rudar.
Rudar je svjesno ušao u ovu sezonu s oslabljenom ekipom, ali sigurno nisu očekivali toliko sudačkih krađa na svoj račun. No tu su nešto i sami krivi, jer predugo jednostavno trpe tu torturu, a da ne reagiraju.

Evo što na sve to ima reći gradonačelnik Dražen Srpak:

Iz tekme u tekmu Rudar je oštećena ekipa..

Nedosuđeni penal protiv Ždralova, nedosuđeni penal protiv Bjelovara..

Mlada ekipa se bori,igra dobar nogomet ali očito za neke nije dostojna dobiti kazneni udarac jer bi slučajno mogla pobijediti.

Neka ….

Nije tako dugo noć da ne bi došao dan!!

Sreća prati hrabre!!!!

I pravedne!

Svaka čast igračima i treneru!!

Ustrajemo i nadalje igramo pošteno i želimo od mladih igrača stvoriti budućnost kluba.

Sramotno je što nas u tome sprečavaju oni koji bi trebali biti primjer.

I na kraju samo da spomenemo strijelce ove utakmice za Rudar strijelac je bio Filip Škvorc , a za goste Pranjić, Fajić i Arap.

3. HNL Sjever, 10. kolo, Mursko Središće, Igralište Šuderka, 23.10.2021.

RUDAR-BJELOVAR 1:3(0:1)

Suci: Matija Presečan, Ema Penava, Maja Ferić delegat: Davor Ptiček
Strijelci: 0:1 43′ Pranjić 0:2 49′ Fajić, 1:2 57′ Škvorc, 1:3 87′ Arap
RUDAR: Kodba. Zeljko, Šardi(80′ Mesarić), Belaj, Antoloć(89′ Petković), Mikulić(52′ K. Nedeljko), Škvorc, Koščak, Petrinec, Vinko, Vaš pričuve: Srpak, Mesarić, K. Nedeljko, Petković, Zrna trener: Andrija Balajić
BJELOVAR: Gavranović, Pranjić(90+2 Kočiš), Nikolić(82′ Barišić), Arap, Fajić, Coha(60′ Fumek), Šantalab, Renić, Trupac, Hajdarović(90+2 Ljevar), Nikolić pričuve: Dizdar,Škojo, Fumek, Ljevar,Pranjić, Kočiš, Barišić pričuve: trener: Nikola Papac

(tekst i foto: ZR)