INTERVJU: Anđelko Stričak, ratnik i političar

Gospodine Stričak, molim Vas, predstavite se našim čitateljima, odnosno javnosti

Rođen sam 1973. godine u mjestu Čanjevo, Općina Visoko, tj. na lijepim, zelenim bregima podkalničkog prigorja. Završio sam srednju policijsku školu, a potom Ekonomski fakultet u Zagrebu. Oženjen i otac dvoje djece. Domovinski rat sam prošao kroz redove pričuvne, temeljne, a potom specijalne policije RODE, ranjen, a potom umirovljen. Od političkih dužnosti obnašao sam: načelnik Općine Visoko tri mandata, vijećnik  Županije skupštine Varaždinske županije dva mandata, sada saborski zastupnik u drugom mandatu,  naravno sve to kao član Hrvatske demokratske zajednice. Trenutačno obnašam dužnost predsjednika Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije, u drugom mandatu.

Možete li nam iznijeti vaše stajalište o politici vaše stranke, odnosno jeste li zadovoljni nedavno održanim izborima za europski parlament?

Ako govorimo o rezultatima izbora na području Varaždinske županije, moram naglasiti da smo pobjedu odnijeli u petnaest općina od dvadeset i dvije i dva grada od šest. Međutim, da smo samo na svakom drugom biračkom mjestu dobili samo glas više, odnijeli bi pobjedu i na Županijskoj razini. Naravno, uvijek može bolje, što ćemo i dokazati na predstojećim izborima.

 

Koje je vaše stajalište o trenutnoj oporbi? Stalno vam pokušavaju rušiti pojedine ministre. Uporno traže raspisivanje prijevremenih izbora, a stvara se takav dojam u javnosti da i njima, a i vama odgovara ovakvo stanje koje je trenutno na političkoj sceni u Hrvatskoj.

Dobro ste primijetili rad oporbe se svodi na prozivke i prijedloge za smjene ministara. Za te svoje prijedloge jedva prikupe dovoljno potpisa, u raspravi jedva da sudjeluje svaki njihov deseti zastupnik, a na glasovanje ih dođe pola. Sve to dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti, bolje reći, neozbiljnosti.

Između ostalog, kada pogledam najjaču oporbenu stranku na području Varaždinske županije, naravno, govorim o SDP-u, situacija je slična, ako ne i gora. U 30 godina Hrvatske samostalnosti varaždinski SDP nije osmislio, proveo, realizirao u našoj županiji ni jednu investiciju. Ipak, da ne ispadne da sam prekritičan, čestitam im na obnovi lifta u zgradi Državne uprave, tkz. Vodotoranju, što je tada svečano otvorila tadašnja ministrica Ingrid Antičević Marinović.

Kažite nam vaše stajalište o iseljavanju našeg stanovništva u zemlje zapadne Europe a posebno o iseljavanju mladih.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju to je bilo očekivano. Otvoreno je tržište rada, a svaki čovjek teži boljem standardu života kako sebi, tako i svojoj obitelji. Nakon početnog ushićenja, odlazak je u padu što dokazuju statistički podaci  iz 2018. godine. Iz njih je vidljivo da će ta godina najvjerojatnije ostati zapamćena kao godina u kojoj je konačno zaustavljen trend rasta broja iseljenih. Taj broj će se i dalje smanjivati, jer se naše gospodarstvo oporavlja o čemu govore i ekonomski pokazatelji rezultata rada aktualne Vlade premijera Plenkovića. BDP dvadeseti kvartal uzastopno raste,  u prosjeku se dnevno otvori oko 105 novih radnih mjesta, javne financije su konsolidirane, odnosno treću godinu za redom imamo suficit proračuna, četvrtu godinu za redom pada udio inozemnog duga u BDP-u i to sa 106,8% u 2014. godini na 75,4% u prošloj godini, prosječna mjesečna neto plaća porasla za nešto više od 700 kn, bilježimo rast investicija od 11%, u prošloj godini povećala se bruto dobit tvrtki 14,3%. Iz proračuna EU povukli smo oko 15 milijardi kuna više nego što smo u nju uplatili, iskorištenost fondova EU sa svega 9% u 2014. godini digli na 70% , u pripremi je četvrti krug poreznog rasterećenja, nikad niže kamate itd…

Naravno, toplo se nadam da će sve to rezultirati većim povratkom iseljenih.

Vaše mišljenje o hrvatskim braniteljima. Kakav je njihov status u društvu, obzirom na činjenicu kako je stvoren dojam o tome kako su privilegirani itd.

Problem je upravo u tome, kako ste sami naveli, u dojmu. Uvijek nastojim svugdje pa tako i u javnom prostoru raspravljati argumentima, brojkama i statističkim pokazateljima. Upravo u mandatu aktualnog ministra branitelja g. Tome Medveda prišlo se izradi cjelokupne studije, nazovimo to, stanja braniteljske populacije. Studija je predstavljena u lipnju 2017. godine pod nazivom: Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja. Iz nje je vidljivo da branitelji nisu u nikakvom privilegiranom položaju.

Kada govorimo o stradalnicima Domovinskog rata, odnosno hrvatskih ratnim vojnim invalidima, svima koji smatraju da su privilegirani postaviti ću samo jedno pitanje: Da li je netko od tih kritičara spreman primiti tu mirovinu zajedno s invaliditetom, brojnim bolestima kao posljedicom rata ili sjesti u njihova invalidska kolica.

Vi ste također bili hrvatski branitelj. Recite nam od kad ste sudionik rata i do kada ste bili u policijskoj odori?

Od navršene punoljetnosti pa do ranjavanja tj. od 1991. do 1995 . Prošao sam ratišta zapadne Slavonije, Velebita, Like, Dalmacije, Konavala …

 

Vaše mišljenje zašto je svake godine sve manje i manje naroda na proslavi VRO Oluja u Kninu?

Kad govorimo o obljetnicama, najprije bih naglasio da su daleko važnije poruke upućene s njih te rang uzvanika. Na obljetnicama Oluje uvijek do sada su sudjelovali predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade. To dovoljno govori o važnosti te obljetnice, ali i o velikom priznanju svih političkih čimbenika i opcija VRO Oluji i svim hrvatskim braniteljima.

Što se tiče masovnosti, naglašavam da godine čine svoje, sve smo stariji, sve nas je manje.

Također sve više gradova i općina organizira svoje proslave. Sve to utječe i na brojnost sudionika obljetnice u Kninu.

Molim Vas recite nam razlog zbog kojeg građani sjevera odnosno treće izborne jedinice daju malu potporu HDZ-u?

S ovom Vašom tezom ne bih se složio, jer izborni rezultati govore sasvim suprotno. Recimo, na području Varaždinske županije od 28 jedinica lokalne samouprave, dužnosnici HDZ-a ih vode jedanaest, HNS-a devet, HSS-a  tri, SDP-a dva, HSLS-a jednu te nestranački kandidati dvije.  Također, u Županijskog skupštini Varaždinske županije naš Klub broji 13 vijećnika od 41, odnosno kada zbrojimo sve vijećničke mandate na području Varaždinske županije, svaki treći pripada HDZ-u. Također napominjem da predsjednik Županijske skupštine Alen Runac dolazi iz naših redova te četiri predsjednika gradskih vijeća od šest te 11 općinskih od 22.

Tako da mogu zaključiti da je na području Varaždinske županije HDZ najjača politička opcija.

Kojim razlozima pripisujete taj uspjeh HDZ-a u Varaždinskoj županiji?

Na samom početku zastupničkog mandata često sam isticao da je sve mjerljivo pa i rezultati rada u politici.  Sukladno tome, u svom radu nismo se bavili ideološkim i svjetonazorskim temama, već projektima i investicijama. Jedino oni mogu dovesti do što kvalitetnijeg života naših sugrađana. Zbog toga zacrtali smo si da ćemo u mandatu aktualne Vlade premijera Plenkovića na područje Varaždinske županije dovesti minimalno milijardu kuna investicija. Danas, tri godine poslije, mogu zaključiti da smo u tome uspjeli, da je područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište te da nema općine, ni grada, bez obzira na politički predznak, da nemaju investicija u vrijednosti četiri do pet svoja izvorna proračuna. Trenutačno se na području Varaždinske županije provode ili su u visokom stupnju pripreme investicije vrijedne milijardu i pol kuna.

Vaše stajalište o rekonstrukciji Vlade. Da li su trebali biti smijenjeni svi ministri ili ne? Posebno nas zanima smjena potpredsjednika Vlade Tolušića, obzirom na činjenicu da je bilo otpora na njegovu smjenu?

Članove Vlade predlaže premijer, bira ih Sabor i po tom pitanju procedura je jasna. Naravno, sa svime time bila su upoznata stranačka tijela koja su predsjedniku HDZ-a g. Plenkoviću dala jednoglasnu podršku za rekonstrukciju Vlade. Da je rekonstrukcija Vlade dobro prihvaćena u javnosti, govori nam podatak o rastu rejtinga HDZ-a.

Vi ste i član Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova. Kako ide nabava?

Proces nabave ide svojim tijekom i siguran sam da ćemo ih nabaviti. Republika Hrvatska je međunarodno priznata država i dužna je štititi svoj zračni prostor. To može na dva načina; prvi je da ga štiti vlastitim snagama, a drugi da po uzoru npr. na Slovence plaća zaštitu svog zračnog prostora nekom od susjeda. Zalažem se da svoj zračni prostor štitimo vlastitim snagama te da poduzmemo sve da što prije kupimo neophodne borbene zrakoplove za to.

U braniteljskim i vojnim krugovima vrti se priča da ste upravo Vi najzaslužniji za povratak vojske, bojne Puma u Varaždin?

Njihov povratak me zaista raduje i to je zasluga aktualne Vlade predvođene HDZ-om. Kao potpredsjednik saborskog Odbora za obranu bio sam upućen u sve te aktivnosti, a s razine lokalpatriote pomogao sam koliko je bilo u mojoj moći. Međutim za povratak su ipak najzaslužniji premijer Plenković, ministar obrane Krističević i državni tajnik Jakop.

Možete li nam otkriti nešto ekskluzivno vezano za politiku. Kad će biti parlamentarni izbori, sa kim ćete koalirati itd.

Parlamentarni izbori biti će održani iduće godine na jesen, odnosno sukladno Ustavom predviđenom roku. Da li će se ovaj put ići u koalicije i s kime odlučiti će stranačka tijela, a javnost će na vrijeme o tome biti  obaviještena.

Gospodine Stričak zahvaljujemo Vam se na odazivu za intervju i želimo vam mnogo uspjeha u privatnom i političkom životu.

Hvala na lijepim željama, isto želim i ja Vama i vašim čitateljima!

(Razgovarao Pavo Jazvić, foto: privatna arhiva Anđelka Stričaka)