MJERE ZA MLADE OBITELJI I DJECU U GRADU MURSKO SREDIŠĆE

Ulaganja u obitelj imaju presudni značaj za razvoj društva, pa se stoga u Gradu Mursko Središće vodi posebna briga o djeci i obiteljima. Prema Odluci o sudjelovanju roditelja u sufinaciranju boravka djeteta u dječjem vrtiću za drugo dijete roditelj podmiruje 30% ekonomske cijene,ako je jedan roditelj učenik ili student ili ako je samohrani roditelj podmiruje 35% ekonomske cijene,dok se roditelje u cijelosti oslobađa plaćanja dječjeg vrtića za svako treće ili naredno dijete (pod uvjetom da svi polaze dječji vrtić), ako su oba roditelja redoviti učenici ili studenti ili ako su oba roditelja nezaposlena i primaju socijalnu pomoć (od starosti djeteta 3,5 godina i nadalje i to najviše 4 sata boravka dnevno), dok obveza roditelja za djecu s poteškoćama, odnosno djecu s posebnim potrebama sufinanciranje ekonomske cijene boravka iznosi 40% za 10 – satni boravak.

Velika pomoć obiteljima za djecu s teškoćama u razvoju je i sufinanciranje asistenata u Osnovnoj školi i dječjim vrtićima. Grad je od 01.01.2016. godine povisio iznos naknade za svako novorođeno dijete s 500,00 kuna na 700,00 kuna. Za svako 3. dijete grad financira topli obrok u Osnovnoj školi M.Središće, uključujući i područne škole u Peklenici i Hlapičini. Djeci roditeljima slabijeg imovinskog statusa podpomaže se u financiranju izleta i maturalaca. Od ove godine sva djeca od 1. do 14. godine koja pohađaju dječji vrtić i Osnovnu školu grad će za Božićne blagdane pokloniti knjigu.

uv

Prema gradskoj Odluci o komunalnom doprinosu, u sklopu mjere poticanje stambenog zbrinjavanja mladih obitelji osobe do 35 godina starosti koje stječu svoju prvu nekretninu ostvaruju dodatni popust od 50% na utvrđenu visinu komunalnog doprinosa prema ostalim kriterijima, pravo na popust u iznosu od 75% od utvrđenog komunalnog doprinosa za investitore koji su roditelji ili skrbnici teško oboljele nepokretne ili slabo pokretne djece, odnosno bolesne djece s posebnim potrebama čija skrb iziskuje posebne uvjete stanovanja, a što se dokazuje dokumentacijom liječničkog konzilija, građevinama za obavljanje djelatnosti odgoja, obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, kulture, zabave, sporta, rekreacije komunalni doprinos se ne naplaćuje.

Osim mjera o komunalnom doprinosu, grad provodi i mjere oslobađanja komunalne naknade i to u 100%  iznosu roditeljima ili starateljima kronično bolesnog djeteta ili djeteta sa prirođenim anomalijama, do početka ostvarivanja samostalnih prihoda djeteta, a zbog povećanih troškova nastalih temeljem troškova liječenja djece. Staratelji navedeno oslobođenje ostvaruju samo u slučaju ako bolesno dijete živi sa njima u zajedničkom kućanstvu. Prema Odluci o komunalnoj naknadi svi objekti  kojima se obavlja djelatnost predškolskog odgoja oslobađaju se u potpunosti plaćanja komunalne naknade.

S obzirom da prostorni kapaciteti gradskog vrtića nisu zadovoljavajući ra rad prema današnjim pedagoškim standardima u Strateški razvojni program Grada Mursko Središće do 2020. godine grad je uvrstio Izgradnju novog dječjeg vrtića, za koji postoji sva potrebna dokumentacija, a putem EU fondova pokušati će se pribaviti novac za izgradnju istog.

(GMS, foto A. Jurak)

01