MEĐUNARODNA VOJNA DELEGACIJA POSJETILA MEĐIMURJE

Kako bi se bolje upoznali s gospodarskim, vojnim i povijesnim potencijalima i karakteristikama sjeverozapadne Hrvatske pripadnici 19. generacije ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „dr. Franjo Tuđman“ su posjetili Međimurje. Tako je dvadesetak pripadnika Ratne škole s načelnikom škole brigadirom Krešimirom Trstenjakom, kao i visokim časnicima obrambenog sustava Republike Hrvatske, ali i Makedonije te Bosne i Hercegovine zajedno sa svojim domaćinima zamjenikom župana Zoranom VidovićemStjepanom Horvatom, Slavkom Markačem i Draženom Tkalecom ispred Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH Podružnica Međimurske županije, te Josipom Polanecom ispred Aero kluba Međimurje obišlo Stari grad Zrinski u Čakovcu, ali i mjesta od posebnog značaja za naše branitelje.

a

8000 Međimuraca sudjelovalo je u Domovinskom ratu

 

„Dugogodišnja i bogata povijest Međimurja ove godine obilježava 450 godina Sigetske bitke, te je 2016. godina Nikole Šubića Zrinskog. Izrazito smo ponosni na činjenicu kako je  velik broj Međimuraca aktivno sudjelovao u mnogim ratnim operacijama na raznim bojištima diljem Lijepe naše. Malo ljudi zna kako je čak njih 8000 ratovalo dok je njih 78, na žalost, izgubilo svoje živote. Naša je dužnost brinuti se da se ti heroji nikada ne zaborave, a svakim paljenjem svijeća radimo upravo to, čuvamo ih od zaborava.“ – istaknuo je Vidović te naglasio kako je ponosan i sretan jer je tako visoka vojna delegacija svojim dolaskom dala priznanje braniteljima, svim ljudima te Međimurju u cijelosti. “Želim Vam ugodan boravak u našoj Županiji te se nadam još boljoj i intenzivnijoj budućoj suradnji.“ – zaključio je zamjenik župana.

b

Tijekom posjeta, pripadnici ratne škole posjetili su Muzej Međimurja gdje ih je s našom poviješću kao i doprinosom svih Međimuraca u Domovinskom ratu ukratko upoznala kustosica muzeja  Ana Šestak, nakon čega su razgledali stalni postav izložbe „Međimurje u Domovinskom ratu“. Delegacija se potom kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim branitelja u Domovinskom ratu poklonila njihovoj žrtvi i zapalila svijeće, dok su na aerodromu u Pribislavcu razgledali spomenik trofejnog zrakoplova MIG-21, gdje ih je Slavko Markač upoznao s počecima stvaranja HRZ i PZO 1991. godine i aktivnostima u početku nazvane Zrakoplovne grupe koja je potom prerasla u Prvu eskadrile lake avijacije višestruke namjene.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

c