SERJOJNSKI FAŠNIK 2017. – MAŠKORI PREPLAVILI GRAD

Nakon jučerašnjeg „malog fašnika“ na kojem su nastupali dječji vrtići iz Murskog Središća i okolnih općina i mjesta danas je održan Serjojnski fašnik 2017. u organizaciji Grada Mursko Središće i Turističke zajednice. Bio je ovo rekordan i najposjećeniji fašnik do sada jer je pred više od tisuću građana prodefiliralo čak 16 fašničkih skupina koje su predvodile središćanske mažoretkinje, danas velike, a jučer male koje smo zaboravili spomenuti u jučerašnjem članku pa ih molimo da nam oproste.

01

FAŠNIČKE SKUPINE:

  1. 1. K.T.E.D. KORANTOV DEMONI
  2. 2. DRUŠTVO ŽENA M.SREDIŠĆE i Osnovna škola M.Središće
  3. 3. KULTURNO UMJETNIČKA UDRUGA KVITROVEC-MAŠKORI
  4. 4. UDRUGA TRADICIJSKI OBIČAJA „PINGO“
  5. 5. K.U.U. LAFRA TURČIŠĆE
  6. 6. USR „SPORT ZA SVE“ MURSKO SREDIŠĆE
  7. 7. KUD PODTUREN
  8. 8. KLUB VESELJAKINJ DRAŽENCI – ženska skupina korantov
  9. 9. KUD „MURA“
  10. 10. DSR MURA „Sport za sve“ Ferketinec
  11. 11. USR „SPORT ZA SVE“ Sv. Juraj na Bregu
  12. 12. KUD „Lepoglavski pušlek“
  13. 13. Udruga ruskog govornog područja u Međimurju „KALINKA“
  14. 14. KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće
  15. 15. Udruga „Vredne roke“ Dragoslavec
  16. 16. SVETOMARTINSKI KRAMPUSI

03

Nakon velike povorke koja je prošla centrom grada maškori su se zaustavili ispred zgrade dječjeg vrtića Maslačak gdje je na prepunom Trgu Braće Radić održan službeni program. Na njemu su se predstavile sve fašničke skupine, a gradonačelnik Dražen Srpak predao je ključeve grada Slovenki Melaniji i njezinoj kćerki Ivanki. Unatoč dosta hladnom vremenu fašniku je prisustvovao i rekordan broj posjetitelja što je znak da ova turistička manifestacija ide u dobrom smjeru. Program je vodio poznati humorista Pepsi koji se za ovu priliku prekrstio u Krampsi-ja. O dojmovima dvodnevnog Serjojnskog fašnika svoje mišljenje dao nam je predsjednik Turističke zajednice i gradonačelnik Dražen Srpak.

04

„Ovogodišnji  „Fašnik v Središću“ je pun pogodak. Četristo  maškara nikad dosad nismo imali, a mnogobrojne grupe dolaze iz cijelog Međimurja, Zagorja i iz Slovenije.

Jako smo ponosni što smo uspjeli kroz radionice koje je Turistička zajednica organizirala sa OŠ Mursko Središće uz poduku Anike Žilavec naučiti djecu izrađivati tradicionalnu serjojnsku masku „Cimer“ i tako je prenijeti budućim generacijama.

Mursko Središće polako i sigurno dospijeva na turističku kartu Hrvatske ,a ovogodišnji Fašnik upravo to i dokazuje. Kao i u ostalim stvarima i u turističkom smjeru znamo kuda idemo i kako do tamo doći.

Želimo u okviru Hrvatske, a i u pograničnoj suradnji biti prepoznati kao poželjna turistička destinacija.

Dani grada, Ljeto uz Muru, Spust murskih ladji, Fašnik, Martinje, Advent v Središću i ostale manje manifestacije u posljednjih par godina svojom kvalitetom ucrtale su nas na turističku kartu Hrvatske.“

(rt, foto Tin Tomanić)

05